Legge ut bilder i et innlegg eller på en side

Dette bildet fra Ogndalsløpet er 5,13 MegaByte stort. Bildet målte 6000 x 4000 pixler da jeg mottok det fra Normann Ryan. Normann er bra på å ta bilder og har et bra kamera, så bildene kommer i topp kvalitet. Dette nettsidesystemet krymper også bildene, slik som man ser her, men man får se det i bedre kvalitet om man trykker på bildet.

Det sies at bilder sier mer enn tusen ord. Det er nok ikke helt sant, men at bilder er viktig kan vi sikkert alle være enige om. 

Før vi går inn på det praktiske med å legge ut et bilde, så er det spesielt en ting jeg må nevne:

Tilpass bildet
Husk å tilpasse bildet før du legger det på nett. I disse dager føler jeg at Facebook, Youtube og andre er med på å gjøre folk dummere og dummere og mindre praktiske i hva de foretar seg. Legger man f.eks noe på Youtube i dag, så finnes det datasystemer som automatisk krymper, komprimerer og tilpasser alt man legger ut. Dette gjør at vi ikke lenger er bevisste på hva vi faktisk gjør, og vi sløser lagringsplass, samt at vi gjør sidene trege og ukomfortable for folk å lese.

Tilpasse er ikke det samme som å «beskjære»
Mange av dere som bruker mobil, nettbrett og annet har sikkert lagt bilder ut diverse steder før. Da får man ofte tilbud om å «beskjære» bildet. Det kan hende det har et annet navn enn å beskjære, men det er ikke beskjære vi ønsker i vårt tilfelle. Å beskjære betyr bare å kutte vekk områder av bildet vi ikke ønsker skal være med. Det som vi ofte ønsker er egentlig å gjøre bildet mindre. Bildet øverst til venstre er 6000 x 4000 pixler stort, og er ca. 5,1 MB. Det betyr 5,1 MB som må lastes inn for å se denne siden. Har du Fiber, så er 5,1 MB greit, men det er jo ikke alle som har fiber, må vi huske…

Dette bildet har jeg redusert til 990 x 660 pixler som et eksempel. Bildet måler nå 0,13 Megabyte, og er altså ca. 50 ganger raskere å laste inn enn det øverste bildet. Bildet er ikke beskjært på noen måte – bare redusert i pixler.

Vi ønsker å redusere antall pixler og Megabytes
Bildet til venstre her har jeg redusert ned til 990 x 660 pixler. (bredde x høyde) Man trenger ikke å redusere så mye, men jeg gjorde det her som et eksempel. Nå går det 50 ganger raskere å laste dette bildet.

Å tilpasse/redusere bildet minsker kvaliteten
Ja, det stemmer. Når man minsker antallet pixler et bilde er bygget opp av, så minskes dermed kvaliteten. Her gjelder det å finne en gyllen middelvei, og jeg har ikke noe fasitsvar på riktig og galt. Prøv deg frem, og finn ut hva du synes er passe.
Slik jeg ser det så kommer det an på hvilket type bilde det er og på hvilken måte bildet skal brukes. Vær i hvert fall klar over at man uansett ikke kan se mer enn ca. 1000-1200 pixler bredde på et bilde på de fleste nettsider.

Hva er det beste bildeformatet?

  • JPG eller JPEG er nesten alltid det beste bildeformatet når det gjelder fotografier
  • PNG eller GIF er det beste hvis det er bilder med få farger, som f.eks logoer, enkelte reklamebilder osv.

 

 

Det er stengt for kommentarer.