Legge ut bilder – praksis

Nå når vi har gått gjennom dette med å tilpasse bildene etter fornuft og behov, så kan vi se på det å legge ut bilder i praksis.

Først må man da legge til et nytt innlegg, slik at man har et sted å legge bildet. Nå har jeg laget et nytt innlegg som jeg kalte «Legge ut bilder – praksis»:
Nå vil jeg legge til et bilde…

Sett kursoren der du ønsker å sette inn bildet, og trykk «Legg til media».

Dette bildet forklarer seg selv.

Hvordan velge filer/bilder fra egen datamaskin eller telefon.

Dette bildet blir litt rotete, for det er mye informasjon på siden. Men legg spesielt merke til «Stille opp» menyen nede til høyre, hvor man får velge mellom venstre, høyre eller sentrum, for den gjør ganske stor forskjell på hvordan bildet vil se ut ferdig på en nettside. Dette bildet er stilt opp i sentrum, altså midtstilt, fordi jeg ville at det skulle dekke hele bredden.

 

På dette bildet velger jeg stille opp: Høyre
Størrelse: Miniatyrbilde
Legg merke til hvordan den ferdig skrevne teksten da legger seg til venstre for dette bildet.

Bare midtstilte bilder i denne bruksanvisningen
Så langt i denne saken om bilder, har vi midtstilt alle bildene. Jeg klippet og justerte bildene i photoshop, og laget dem 990 piksler brede. Dette gjorde jeg fordi bildene hadde forklarende tekst på seg som ville bli vanskelig å lese om jeg hadde lagt bildene som et lite bilde til høyre eller venstre.

Nå ser vi hvordan det ser ut om man stiller opp bildene til venstre eller høyre, samt leker litt med størrelsen på bildene.

Den teksten som jeg nå sitter og skriver, skriver jeg gjerne på forhånd, slik som nå, så går jeg inn etterpå og plasserer bildene der jeg vil at de skal være. Man må av og til være litt kreativ for å få det som man vil. Veldig ofte får jeg det ikke som jeg vil i det hele tatt, men da senker jeg bare ambisjonsnivået litt.

 

På dette bildet velger jeg stille opp: venstre. Størrelse: Miniatyrbilde. Da legger bildet seg på venstre side, og teksten man har legger seg pent til høyre for dette.

Vi får huske på at å legge noe på nett gir oss ikke samme kontroll som f.eks Indesign, Photoshop og slike programmer. Til og med i Word har man litt mer kontroll enn når man legger ting på nett.
Mye av grunnen til at resultatet kan bli en smule «uforutsigbart», er at hele Internettets natur er slik at det nødvendigvis skal sees av mange forskjellige mennesker. Forskjellige mennesker har forskjellig computer, telefon, nettbrett, skjermoppløsning og mange andre faktorer som gjør at det vil se forskjellig ut hos andre folk.
Jeg tror jeg skal ta et eget innlegg om hvorfor det ser så forskjellig ut på nett enn det gjør hvis man lager et Word-dokument.

Dette skulle være det viktigste med å legge ut bilder. Det finnes selvfølgelig mye mer å gjøre med bilder, men jeg tror vi har dekket det basiske.

Det er stengt for kommentarer.