Ogndals første langrennsmedalje på 20 år

leksvik-1Et yrende liv på Leksvik skistadion, da folk gjør seg klar til det som for mange er årets viktigste renn. Det er noe spesielt når det kalles ”mesterskap”, selv om dette rennet i bunn og grunn er som de fleste andre renn. Her skal det i hvert fall deles ut medaljer – som synlige bevis på den prestasjonen man gjør.

Sted: Leksvik skistadion
Arrangement: 3 km. klassisk, kretsmesterskap
Ogndal var representert med: Maren Giskås Kjesbu og Cathrine Warberg. Begge jenter 13

Hva så med oss fra Ogndal? Har vi noe i et kretsmesterskap å gjøre?

Det var svært vanskelige smøreforhold denne dagen. Leif Kjesbu smører her ski for Maren.

Det var svært vanskelige smøreforhold denne dagen. Leif Kjesbu smører her ski for Maren.

Kretsmesterskapet er bare fra 13 år og oppover, så det er ikke noe bredt lag vi klarer å stille. Våre to representanter i år er de to tolv år gamle venninnene Maren Giskås Kjesbu og Cathrine Warberg. De stiller i ”Jenter-13”, siden de fyller 13 dette året. Begge har vist lovende takter de siste par årene, og vært med i teten i flere kretsrenn. Årets sesong har vært vanskelig så langt, med lite tid til å gå på ski, sykdom, lite trening og vanskelige treningsforhold. Men vi hadde likevel god tro på jentene basert på fjorårets prestasjoner i løypa.

Historikk – 20 år siden siste medalje i kretsmesterskap

Ogndal har ikke hatt for vane å ta med seg alt for mye medaljer i mesterskap, men for 20 år siden var det en gjeng som gjorde det meget sterkt for Ogndal. Lars Ivar Kjesbu, Hans Erik Brandsegg og Arnstein Finstad. De tok gull på stafetten i kretsmesterskapet. I tillegg tok Arnstein Finstad individuelt gull både på lang og kort distanse. Med andre ord en sterk gjeng den gangen.

Vanskelige smøreforhold

Cathrine og Maren under oppvarming før løpet. Det er viktig å teste løypa og skiene litt før konkurranse.

Cathrine og Maren under oppvarming før løpet. Det er viktig å teste løypa og skiene litt før konkurranse.

På en dag med ca. 0 grader, vind og litt snøvær, var det nok ikke den letteste oppgaven Leif hadde tatt på seg da han hadde ansvaret for jentenes ski, men med god innsikt og lang erfaring ble det nok etter forholdene bra.
De som hadde de beste skiene denne dagen var nok de som gikk på såkalte ”rubb-ski” eller ”zero-ski”. – Altså en slags smørefrie ski med et område midt på skien som fungerer som festesmøring. Våre jenter har ikke noe slikt, så da var det om og gjøre å få det beste ut av de skiene de hadde.

Jenter født år 2000 – en vanskelig klasse

De siste årene har akkurat denne klassen kanskje vært den vanskeligste av alle å hevde seg i. Vinnertidene i den klassen har de siste par årene vært betraktelig bedre enn gutteklassene, og også betraktelig bedre enn de litt eldre jentene.

Bronsemedalje til Cathrine

Maren og Cathrine gikk begge gode løp, og Cathrine klarte å gå inn til en strålende bronsemedalje. Maren endte på en fin sjetteplass. Vinneren og andreplass var henholdsvis Maren Smulan Sagland (Vinne skilag) og Nora Sagvold (Leirådal IL).

Litt annerledes med kretsmesterskap

Etter løpet tror vi nok jentene merket at det var litt annerledes med kretsmesterskap enn med kretsrenn, selv om det bare var et skirenn med de samme jentene som det vanligvis konkurreres mot. Vanligvis er det ikke noe forskjell på om man blir nummer 2 eller nummer 12, da premier og slikt er det samme uansett. Men på kretsmesterskapet vanket det medaljer til de tre beste, diplom, glass og jammen en symbolsk pengepremie også. Det var nok stor stas å bli satt litt ekstra pris på.

Cathrines egne ord om kretsmesterskapet

”Jeg er glad for at jeg greide å skvise meg inn på bronseplassen, men jeg synes litt synd på de jentene som kom like bak og ikke fikk så fine premier.”

Medaljeutdeling

Medaljeutdeling


Medaljeutdeling

Bildet til venstre viser fra venstre:
Maren Smulan Sagland (Vinne skilag)
Nora Sagvold (Leirådal IL)
Cathrine Warberg (Ogndal)
Ragne Munkeby (Frol IL)
Maren Giskås Kjesbu (Ogndal)

Det er stengt for kommentarer.