Sider og innlegg – Viktig!

Omtrent slik vil det se ut når du har logget inn som bruker på våre nettsider. Sannsynligvis vil det se litt «tommere» ut enn dette. Det kommer an på hvilken type bruker dere velger å være.

Bildet her viser hvordan «utdrag fra innleggene» legger seg automatisk nedover Ogndal ILs hovedside. Trykk på bildet for å se nærmere.

Forskjellen på sider og innlegg
Phew! Hvor skal jeg begynne? Jeg vet at mange sliter med å se denne subtile, men likevel så viktige, forskjellen. Det var også dette jeg slet mest med da jeg skulle lage systemet, for jeg hadde ikke helt skjønt nytteverdien i dette med innlegg. Sider og innlegg ser i utgangspunktet helt identiske ut, og man kan i bunn og grunn gjøre det samme på et innlegg som på en side. Men de fungerer på forskjellige måter, så la oss prøve å forklare:

Innlegg
Innlegg er det vi vanligvis legger ut. I 95% av tilfellene jeg legger noe ut på nett, så bruker jeg innlegg. Innlegg har den egenskapen at de kan legge seg automatisk inn på en «side». Når vi legger et innlegg inn på denne siden, så skyver det nye innlegget automatisk eldre innlegg nedover på siden.

Men hele innlegget legges ikke inn på «siden». Det legges bare ut et utdrag fra innlegget, slik at hvis man besøker siden, kan man velge om man vil lese hele innlegget. Dere har sikkert sett dette systemet mange ganger før, både i aviser og mange andre nettsteder.

I dette tilfellet er det altså et innlegg fra kategorien «Friidrett» vi har satt en grønn strek rundt. Dette utdraget legger seg automatisk på Ogndal IL’s hovedside, siden vi syntes det var en nyhetssak. Utdraget legger seg også på Siden «Friidrett». Men det legger seg ikke på andre sider, som f.eks «Fotball», «håndball» eller «ski». Dette velger man ganske enkelt når man skriver innleggene. Man velger bare hvilken «kategori» innlegget hører hjemme i. Her var kategorien «fiidrett». Jeg har lagt til 8-10 forskjellige slike «kategorier», så det er bare å velge og vrake.

Sider
Selv om man ikke legger ut sider like ofte som man gjør med innlegg, så er «Sider» enda viktigere. De er viktige for hele strukturen, ordenen og hierarkiet på nettsidene. Uten «sider» hadde vi ikke hatt noe sted å legge alle innleggene ordentlig og sortert. Det er viktig med orden når man tenker langsiktig.

Alle delgruppene i Ogndal IL har sin egen hovedside med diverse undersider. Det er opp til de forskjellige gruppene å legge ut relevant informasjon der, for ingen som ikke er direkte involvert i den aktuelle delgruppen kan vite denne informasjonen, slik som styret, treningstider, viktige arrangementer osv.

Sider egner seg best til «statiske» ting. – Altså ikke nyhetssaker og slikt, men ting som skal ligge ordentlig, på et fast sted til all fremtid.
Innlegg, derimot, blir jo mer flyktige, siden de stadig skyves nedover av nyere innlegg. Etter en stund skyves de jo ut av siden, og man må begynne å bla bakover for å finne dem. Folk gidder ikke slikt nå til dags.

Eksempler på hva som bør være «Sider»
Hver delgruppes hovedside – Styret/kontaktpersoner i hver delgruppe – evt. treningsplan for kommende år – tabeller/kampoppsett kommende år – resultater eller annet fra forrige år osv. osv.

Eksempel på nyttig side 
Ski har sin egen hovedside, med undersiden resultater. Inne på resultatsiden har vi lagt lister og slikt på Ogndal ILs arrangementer, som man kan følge et stykke tilbake i tid. På denne måten blir denne siden et viktig kartotek over hvordan ting har foregått de siste årene. Det har vært dårlige snøforhold, og mange ganger har skiklubben ikke klart å huske hvor mange renn vi klarte å arrangere et gitt år. Da går vi bare inn og sjekker denne resultatsiden.

Sider er vanskeligere å opprette, så i begynnelsen foreslår jeg at dere ber meg om å opprette dem hvis dere trenger andre sider enn de som allerede er der. Gjerne også si fra hvis dere ønsker å slette en side, slik at jeg kan sjekke om slettingen medfører problemer av noe slag. Det hender nemlig at enkelte sider kan være avhengige av andre sider for å fungere.

 

Det er stengt for kommentarer.